top of page
Rachida

Chebakia (Marokkaanse honingkoek)






De maand Ramadan staat voor de deur. Deze traditionele Marokkaanse honingkoekjes mogen niet ontbreken tijdens de Ramadan bij de soep. Harira met Chebakia wat een heerlijke combinatie! Chebakia bestaat uit reepjes deeg. Het deeg wordt gefrituurd en vervolgens gedompeld in honing. Bekijk het recept!



Ingrediënten:

  • 1 kg bloem (Lidl of Aldi)

  • 1 theeglas (met oor) geroosterde amandelen

  • 1 theeglas geroosterde sesamzaad

  • 1 el geroosterde venkelzaad

  • 1 el geroosterde anijszaad

  • 1 tl kaneelpoeder

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 zakje gist

  • 2 eidooiers

  • 250 g ongezouten roomboter

  • 130 ml azijn

  • 150 ml lauwwarm water

  • 170 ml oranjebloesemwater

  • 4 potten bloemenhoning (Lidl of Aldi)

  • 3 à 4 flessen zonnebloemolie



Bereidingswijze:


  • Rooster de noten en zaden in een koekenpan. Ik pel de amandelen niet, het mag maar het is niet nodig. Ik vind het net zo lekker smaken. Maal alles fijn en meng dit even kort samen met de hand. Doe hier de overige droge ingrediënten bij en meng alles weer even samen. Nu kunnen de natte ingrediënten erbij. Doe dit stap voor stap en kneed dit tot een mooi samenhangend deeg voor ongeveer 7 minuten. Verdeel het deeg in 4 bollen en dek af met een plastic zak en laat dit 25 minuten rijzen.

Vormen van chebakia:



  • Bestuif de werkblad lichtjes met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een lap. Niet te dun, maar ook niet te dik. Als je van extra knapperig houdt kun je het deeg dun maken. Ga hier met je chebakia roller overheen. Of snijd zelf de chebakia-vormen in het deeg. Vorm dit tot een chebakia en ga zo verder te werk. Dek je chebakia wel steeds af met een plastic zak anders drogen ze uit.


  • Verhit de zonnebloemolie in de pan. De honing warm je ook even op om het iets te verdunnen. Bak de chebakia af, niet teveel tegelijk! En dompel ze vervolgens in de honing. Laat ze ongeveer 2 minuten goed in de honing opnemen en haal ze eruit. Bestrooi met sesamzaadjes en geniet ervan!





Comments


bottom of page