top of page

Kalfsvlees met pruimen en kweepeer

Rachida

Dit gerecht is mijn lievelingsgerecht uit de Marokkaanse keuken. Heerlijk zacht en mals vlees in een kruidige saus met kweepeer, wat zoete pruimen en gebakken amandelen. Ik maak het voor bezoek, maar ook voor onszelf.

Ingrediënten:

  • 2 kilo vlees (lam of kalf)

  • 3 uien, in reepjes

  • 3 tomaten, gepeld in stukjes

  • 1 kweepeer

  • 2 knoflookteentjes, uitgeperst

  • paar takjes platte peterselie, fijngehakt

  • paar takjes koriander, fijngehakt

  • 200 gr gedroogde pruimen

  • handje amandelen

  • sesamzaadjes

  • olijfolie


Kruiden:

  • 1 tl zout

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl ras el hanout

  • 2 tl zwarte peper

  • 1 Knorr koe

  • mespuntje kaneel

  • 1 kaneelstokje


Bereidingswijze:

  • Bak het vlees aan in olijfolie en bak aan alle kanten bruin. Voeg de uien, knoflook, tomaten, peterselie en kruiden toe en meng goed. Bak even aan en laat op laag vuur 10 minuten bakken.


  • Voeg dan kokend water toe tot het vlees net niet helemaal onder staat. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat het vlees 1.5-3 uur op laag vuur stoven tot het gaar is en makkelijk van het bot loslaat. De duur hangt af van de kwaliteit en het soort vlees. Tip! Als het vlees nog niet gaar is en je niet voldoende saus hebt kun je er extra water bijgieten en de pan weer sluiten voor 30 minuten.


  • Kook de pruimen en kweepeer apart in water (niet veel) met 3 eetlepels suiker en 1 tl kaneel voor ongeveer 15 minuten tot het lekker zacht is. En giet vervolgens het water af.


  • Schep het vlees op een bord en giet de saus er overheen en naast. Verdeel de pruimen naast het vlees en op het vlees. Garneer de pruimen met wat sesamzaadjes, gebakken amandelen en lekker vers brood!



Comments


bottom of page