Kip uit de oven, zo simpel kan het zijn. Dit is wel het meest eenvoudige feestmaaltijd wat er is! Een lekkere maaltijd voor in het weekend, maar ook dus een prima maaltijd om tijdens de feestdagen te serveren. Een heerlijk krokant gebraden kip in een kruidige saus met uien en olijven. Geserveerd met gebakken amandelen.
Wat heb je nodig?
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 2 uren
Oventijd: 1 uur
1 kip
4 uien
3 teentjes knoflook
3 el olijfolie
Kruiden:
1 tl kurkuma
1 tl komijn
1 tl gemberpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl zwarte peper
1 tl kaneel
2 el kip kruiden
1 blokje kip bouillon
2 el ketjap manis
1 el sojasaus
sap van een halve citroen
zout en peper naar smaak
handjevol peterselie
handjevol koriander
handjevol groene olijven (ontpit)
handjevol gepelde amandelen
600 ml water
roomboter
Bereidingswijze:
Snij de staartje van de kip eraf, nekvel los snijden, overtollige vet verwijderen, topjes van pootjes en vleugels eraf snijden. En eventueel aanwezige veertjes eruit trekken.
Was de kip goed schoon met water, scheut azijn en citroensap. Ga dan met je hand in de kip en trek bij de kontje ook het overtollige vet eraf. Hierna goed uitspoelen. Laat de kip in een vergiet uitlekken.
Hak de peterselie en koriander fijn en rasp de uien fijn. Pers de knoflook. Voeg alle kruiden toe, olijfolie, ketjap manis, sojasaus en de sap van een halve citroen en meng dit goed samen.
Smeer de kip met de saus in, ook aan de binnenkant. Laat dit voor 2 uurtjes intrekken.
Leg de kip in een ruime pan en voeg de marinade toe en bak het zo'n 10 minuten aan beide kanten. Voeg dan het water toe, breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de kip gaar worden in ongeveer 30 minuten. Draai tussentijds de kip om.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenschaal of braadslede met een vel bakpapier.
Leg de kip met de rug naar boven op het bakpapier en smeer in met wat boter en bestrooi nog met wat kip kruiden.
Zet de kip in de oven en laat aan een kant goudbruin braden. Als die kant bruin is draai je de kip om en bestrooi je ook deze kant met wat kip kruiden en laat je deze kant goudbruin worden.
Bak ondertussen de amandelen in wat zonnebloem olie tot ze goudbruin zijn.
De achtergebleven saus laat je indikken op hoog vuur en doe dan de olijven daarbij.
Als de kip klaar is, serveer het op een bord, de saus en olijven eromheen doen. En strooi de amandelen erover heen. Serveer lekker met Marokkaans brood!
Comments