Msemmen, ook wel bekend als Marokkaanse pannenkoeken, zijn een echte traktatie uit de Marokkaanse keuken. Het deeg is zacht en elastisch en tijdens het bakken worden de laagjes lekker knapperig. Vaak worden ze besprenkeld met honing en geserveerd met een glaasje muntthee. Ik deel het recept van mijn moeder op de blog!
Ingrediënten:
(8 stuks)
Voor het deeg:
390 gr fijne griesmeel
360 gr bloem
80 ml volle melk
1 el zout
halve zakje bakpoeder
400 ml lauwwarm water
Extra:
zonnebloemolie
extra griesmeel
Bereiding:
Zeef de griesmeel en de bloem in een grote kom en voeg de zout, bakpoeder en melk. Giet het water er in stappen bij en kneed het deeg tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm er bollen van. Vet een bord in met zonnebloemolie en leg hier de bollen op. Vet de handen goed in en druk het wat plat. Dek de bollen af met plasticfolie en laat het deeg voor 10 minuten rusten.
Smeer de werkplek goed in met zonnebloemolie en smeer het goed uit. Leg er een bol erop. Vet je handen goed in en verspreid voorzichtig het deeg met je vingertoppen vanuit het midden naar buiten tot een dunne gevormde cirkel van 50 bij 50 cm. Strooi wat fijne griesmeel op het deeg.
Vouw de deeg naar binnen in vier delen. Vorm het tot een vierkante pakket van 15 bij 15 cm. Herhaal dat met de andere porties. Verhit de ingevette gietijzeren pan op middelhoog vuur. Begin met de eerste msemmen die je hebt gevouwen. Vet je handen goed in en druk met je vingertoppen het pakketje plat om het formaat te verdubbelen.
Werk steeds per msemmen. Wanneer de msemmen bijna klaar is met bakken, vorm je pas het volgende pakketje. Leg de msemmen op de hete gietijzeren pan en bak gaar aan beide kanten. Maak telkens een draaibeweging met je handen zodat de msemmen egaal kleurt. Herhaal de werkwijze.
Komentarze