De Marokkaanse keuken staat bekend om zijn bastilla's. Dit zijn grootte rijke gevulde hartige taarten. Lekker krokant met een vulling van groenten, gemengde vis en mihoen. De bastilla wordt na het vullen afgebakken in de oven. Bastilla is een feestelijk gerecht en wordt daarom vaak gereserveerd voor gasten en op feestelijke gelegenheden zoals bruiloften en geboortefeesten.
Wat heb je nodig?
(1 bastilla)
1 pak filodeeg
450 g gepelde garnalen
450 g zeevruchten mix
1 pak koolvis/kabeljauw/zalm, in blokjes
2 pakjes surimi sticks, in stukjes
250 g champignons, in blokjes
240 g groene olijven, in plakjes
1 prei, gesneden
1 rode paprika, in blokjes
2 uien, in blokjes
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 bosje koriander/peterselie, fijngehakt
mihoen
50 ml olijfolie
gesmolten boter
bakpapier
ronde bakblik
Kruiden:
1 vis bouillonblokje
1 groente bouillonblokje
1 tl gemberpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl ras el hanout
1 tl zwarte peper
1 tl zout
1 tl sambal
1 el ketjap manis
1 el sojasaus
1 zakje nasikruiden Conimex
halve citroensap
Garnering:
gamba's
citroen
gedroogde peterselie
Bereidingswijze:
Kook de garnalen en zeevruchten in een steelpannetje met water. En giet dan het water af in een vergiet. Snijd ondertussen de koolvis in blokjes van 1,5x1,5 cm.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de uien en knoflook even aan. Voeg dan de koriander, prei, paprika, kruiden, nasi kruiden, ketjap manis, sojasaus, sambal en de bouillon blokjes toe en bak dit even aan. Voeg vervolgens de champignons en de citroensap hieraan toe en laat dit even rustig doorbakken. Voeg dan de koolvis en bak dit kort mee, zorg ervoor dat het geen papje word. Dus niet al te veel roeren. Zet dan het vuur uit.
Ondertussen kan je een handvol mihoen in kokend water laten gaar worden. Wanneer het gaar is laat je deze uitlekken in een vergiet en knip met een schone schaar in kleinere stukjes en zet opzij.
Als laatste voeg je de garnalen, zeevruchten, surimi sticks, olijven en de mihoen. Meng dit tot een geheel in een grote kom zodat de mihoen en de vulling goed gemengd raken en proef of alles naar smaak is. En laat de vis vulling volledig afkoelen.
Vet een rond bakblik in met gesmolten boter en bedek de bakblik met bakpapier en leg hierin 4 filo vellen met de helft over de randen van de vorm heen. Smeer elk velletje in met gesmolten boter. Leg er 7 filo vellen midden in de bakvorm en vouw de vellen naar binnen en besmeer de bovenkant van elk vel in met boter voor je het volgende vel erover vouwt. Schep hierop de vulling. Vouw de vellen (die met de helft over de randen) naar binnen toe. Leg er nog 5 vellen bovenop. Vouw de overige randen onder de bastilla, maak er een mooi rondje van en besmeer tot slot de bovenkant nog met wat boter. Bak de bastilla in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30- 40 minuten of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Serveer de bastilla warm. Garneer met gebakken gamba's en schijfjes citroen en strooi er gedroogde peterselie overheen.
Comments