Ontdek deze zachte broodjes met zoete aardappel eens. Heel zoet zijn ze niet maar wel mooi oranje van kleur. Je proeft de zoete aardappel niet terug maar door de toevoeging van de aardappels krijgen deze broodjes de mooie kleur en worden ze zacht van structuur. Besmeer de broodjes met abrikozenjam en bestrooi ze met geraspte kokos!
Wat heb je nodig?
(15 stuks)
270 g zoete aardappels, geschild
500 g bloem
250 ml volle melk
100 ml zonnebloemolie
50 g suiker
10 g gist
1 zakje vanillesuiker
1 tl zout
1 ei
1 eigeel
geraspte kokos
abrikozenjam
Bereidingswijze:
Schil de zoete aardappels tot je 270 gram hebt en snij deze in grove stukken. Kook ze gaar in ruim water tot dat je erin kunt prikken. Giet het water af. Stamp ze fijn in een diepe kom en voeg de melk toe aan de warme aardappels.
Roer door en voeg er de suiker, vanillesuiker en de gist aan toe. Meng dit en voeg er dan de bloem, ei, zout en olie aan toe. Kneed het deeg voor 15 minuten samen tot een geheel dat nog ietsjes plakkerig is. Vet het deeg in met wat zonnebloemolie en dek de kom af met plasticfolie en een theedoek en laat het deeg voor een uur rijzen op een warme plek in huis.
Smeer het deeg en je handen in met wat zonnebloemolie zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken en maak er 15 mooie ronde bolletjes van en maak ze niet groot en zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, want deze broodjes zetten heel wat uit. Leg ze op een bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bolletjes met eigeel. Dek ze af met een plastic zak.
Laat de bolletjes rijzen voor een half uur. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 - 15 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn. Dit verschilt per oven en houd dit zelf in de gaten, want elke oven werkt anders.
Dek de broodjes direct af met een theedoek. Verwarm wat abrikozenjam in een steelpannetje en besmeer de broodjes met de jam. Bestrooi de zoete aardappel broodjes met geraspte kokos.
Comentarios